folder ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE

Το Πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE: «Ολοκληρωμένη προστασία για τη Μεσογειακή φώκια στις Βόρειες Κυκλάδες» θα επιχειρήσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο τρόπο και μέσα από μια έντονα συμμετοχική διαδικασία, μια νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στοχεύοντας στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου αλλά και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Η επιστημονική μελέτη και η διατήρηση του πληθυσμού της απειλούμενης με εξαφάνιση Μεσογειακής φώκιας στη Γυάρο, η καταγραφή και χαρτογράφηση των οικοτόπων προτεραιότητας (λιβάδια ποσειδωνίας, τραγάνα, υποβρύχιες σπηλιές), η προώθηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων και η προβολή της περιοχής θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση των κατάλληλων μέτρων προστασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αρχές όπως, οικοσυστημική διαχείριση και θαλάσσια χωροταξία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, που θα βασιστεί στην άμεση διαβούλευση με τους κύριους εμπλεκόμενους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, μέσω της λειτουργίας μιας επιτροπής συνδιαχείρισης, η οποία θα προωθήσει και θα εξασφαλίσει την άμεση εμπλοκή και συμμετοχή στη συνδιαχείριση της περιοχής.

Θα υλοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα ενεργειών για τη διατήρηση της δομής του περιβάλλοντος της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, την υποστήριξη και ενίσχυση νέων εναλλακτικών αλλά και των παραδοσιακών κοινωνικών και οικονομικών δομών της Άνδρου και της Σύρου, ενεργοποιώντας τους φορείς που εμπλέκονται με την αλιεία, τον τουρισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κομβική ενέργεια η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευρύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία, σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, παρακινώντας τη συμμετοχή τους στη διαχείριση της περιοχής, ώστε να λειτουργήσουν σαν δίαυλοι πολιτικής παρέμβασης.

Στόχος, η θεσμική κατοχύρωση, η προστασία της ευρύτερης περιοχής και η λήψη και εφαρμογή μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες προστασίας της φύσης και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας, που θα διαρκέσει 4 χρόνια (Ιούλιος 2013 – Ιούνιος 2017) για να δώσουμε «Ζωή» στο περιβάλλον των Κυκλάδων. Ακολουθήστε μας μαθαίνοντας την ιστορία του, τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε κατά τη διάρκειά του, νέα από το πεδίο, την ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτό και δείτε τα κυκλαδίτικα νησιά έτσι όπως δεν τα έχετε ξαναδεί μέσα από μοναδικές φωτογραφικές στιγμές και πλάνα.

Οι φορείς που αποτελούν την ομάδα του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Ιταλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Tethys, η ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς που είναι και ο Συντονιστής του Προγράμματος. Όλοι μαζί, θα δουλέψουμε για να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον της Γυάρου και να προωθήσουμε μοντέλα βιώσιμης αλιείας στα νησιά της Σύρου και της Άνδρου.

Το εγχείρημα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα, χωρίς την οικονομική συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE + Nature και του Ιδρύματος του Αλβέρτου του Μονακό ΙΙ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE

Αρχεία

document Αίτηση Συμμετοχής "Street Art – Origami – Γελοιογραφία" Popular

Από 958 κατεβάσματα

Αίτηση Συμμετοχής στην εκδήλωση: Καλλιτεχνικά Εργαστήρια "Street Art – Origami – Γελοιογραφία"

document Αίτηση Συμμετοχής "Ξενάγηση Ερμηνείας" Popular

Από 867 κατεβάσματα

Αίτηση Συμμετοχής στα εργαστήρια "Ξενάγηση Ερμηνείας"

pdf Αφίσα Εκδήλωσης "Street Art – Origami – Γελοιογραφία" Popular

Από 974 κατεβάσματα

Αφίσα Εκδήλωσης: Καλλιτεχνικά Εργαστήρια "Street Art – Origami – Γελοιογραφία"

pdf Αφίσα εργαστηρίων "Ξενάγηση Ερμηνείας" Popular

Από 794 κατεβάσματα

Αφίσα εργαστηρίων "Ξενάγηση Ερμηνείας"

pdf Αφίσα σεμιναρίων Θαλάσσιου και Καταδυτικού Τουρισμού Popular

Από 812 κατεβάσματα

Αφίσα σεμιναρίων Θαλάσσιου και Καταδυτικού Τουρισμού

pdf Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Συμμετοχής "Street Art – Origami – Γελοιογραφία" Popular

Από 992 κατεβάσματα

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Συμμετοχής στα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια "Street Art – Origami – Γελοιογραφία"

pdf Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Συμμετοχής "Ξενάγηση Ερμηνείας" Popular

Από 844 κατεβάσματα

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Συμμετοχής στα Εργαστήρια "Ξενάγηση Ερμηνείας"

pdf Πρόσω ολοταχώς για το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Popular

Από 1400 κατεβάσματα

Πρόσω ολοταχώς για το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE

Κύλιση στην Αρχή